Idag sa jag upp migNästan identiskt med att skriva under i sitt blod. Men jag ville inte vara så dramatisk.
Läs föregående inlägg och besvara spörsmålet angående livet efter Norge tack!

Livet efter stormen

Kommer hem till Umeå över nu till helgen i en blixtvisit för att fira Rebeckas 20årsdag (hon fyller år på söndag den första så födelsedagen firas med en heldagstur med buss från Umeå tillbaka till Norge). Två dagars resa och två dagars nöje.

Vi har bestämt oss för att säga upp oss imorgon måndag. Vilket betyder att vi kommer hem den 30 april!
Som ni trogna läsare säkert har snappat upp så är vi lite så trötta på att inte vara hemma i Sverige, men jag vill dock passa på att nämna att skildringen av livet har varit en aningen pessimistiskt vinklat i denna kortlivade blogg.

Insikten till detta beslut kom slutgiltigt igår när vi insåg att Umeåblixtvisiten till helgen är den enda möjliga fören till påskledigheterna i mitten på april dvs tre månader. För att vi skall överleva i denna isolation ber vi er, vänner och ovänner, att komma på visitation till vårat makabra havsliv i tid och otid. Här finns gratis boende på madrass i våran källarlägenhet, en oförglömlig natur och dyr öl i affären (14 april kommer dessutom Lundefåglarna).

Livet efter denna ständiga storm är väldigt osäkert. Vi har en relativt stor summa pengar efter detta 7 månaders långa arbetspass vilket kan realisera många drömmar. Problemet är att vi inte riktigt vet vad som är bäst.

Första delen av planen är att vara i Umeå i sommar och jobba i skogen med föräldrarna och kanske åka på någon tur någon gång utan att spendera alltförmycket pengar.

Den andra delen av planen är oplanerad. Kan ni hjälpa oss?
Jag vill antingen läsa naturtekniskt basår eller folkhögskola (film). Min framtida plan är att skapa konst i Umeå och studera ekonomi (där jag måste läsa Matematik C först som man kan läsa på Fridhems fhsk alternativt naturtekniskt basår).
Rebecka vill studera teater på folkhögskola. Vi funderar på Fridhem som ligger 4 mil från Malmö.
Vad är smartast?

Och vad ska min blogg handla om efter Lovund?

SPOTIFY

Käre läsare!

Har gjort en playlist i Spotify som ni spotifyanvändare kan använda er av.
Lägger här upp låtar nästan dagligen som har anknytelse för norgevistelsen:
http://open.spotify.com/user/adrenalinus/playlist/7m332ufvRFswXaLCiieAzB

Playlisten (härligt ord) består idag av dessa låtar:
 • Till havs - Jussi Björling
 • Human - The Killers
 • Everybody Dance - Chic
 • Nån Gång - Familjen
 • Break Your Social System - pacific!
 • The Pink Room - Twin Peaks: Fire Walk With Me (Angelo Badalamenti)
 • B for My Name - Beastie Boys
 • Knekker deg til sist - Kaizers Orchestra
 • You get what you give - Timo Räisänen
 • When you were young - The Killers
 • Till havs - Nationalteatern (Kåldolmar och Kalsipper)
Spotify är ett program som streamar musik. Nästan all musik som är utgiven finns med i deras samling. Tjänsten är gratis men efter cirkus var sjunde låt är det reklam i 2o sekunder. Om man däremot betalar 100kr i månaden försvinner reklamen.Tillgång till programet får man genom att en vänn ger en en invitation som denne får ett x antal i halvåret, jag har dock inte fått någon sådan att ge bort (och Isak har paxat första tjing)

Det intressanta är dock att jag installerade Spotify i Sverige i julas och nu när jag är i Norge kommer det aldrig reklam. Det kommer dock upp en notifikation där det står "Your current location does not match that set in your profile. You may travel with Spotify but only for 14 days" men det går inte att ändra land i profilen. Men jag är glad så länge jag slipper reklamen.

Vecka 3

Det var länge sedan ett inlägg skrevs och det förklaras genom denna hårda vecka. (Eftersom jag, som anställd av kommunen, har tystnadsplikt så utelämnar och modifierar jag detaljer så att inget kan kopplas till personer. Begrunda dock att allt kan vara lögn eller helt sant för att skapa förvirring om man försöker konvertera denna fiktion till verklighet.)

TISDAG & ONSDAG

En god vän som är ensamstående pappa lider av reumatism. Han har nyligen fått vetskap att hans äldsta son som har flugit ur huset har en allvarlig sjukdom.
Ett av hans minsta barn bröt armen tisdag eftermiddag så vi erbjöd vår vänn att ta hand om det mellanbarnet, som är 4, den natten då han var på sjukhuset med barnet. Något vi kände var väldigt rätt att göra när denna godhjärtade man drabbats av så stora olyckor i sitt liv. Det gick bra att lägga barnet och hon somnade kl 20.00 men vaknade kl 02.00 och ville till pappa. Hon höll oss upptagna med att få henne till sömn tills klockan 06.00, en halvtimme innan väckarklockan ringde. Efter den natten följde en arbetsdag med alla de tunga lyft och sådant som hör till ett dagisjobb. Efter stängning hade vi en timme på att äta mat innan det var personalmöte. Däckade kl 21.00

TORSDAG
Fick en god natts sömn men efter arbetet var det åter personalmöte och direkt efter det badvaktsjobb till kl 21.00. När jag kom hem fungarade dessutom inte internet.

ÄNTLIGEN FREDAG OCH TILLBEHÖRANDE HELG
Jobbet gick ganska bra och senare på kvällen vann Fredrik och Filip "På Spåret" och risgrynsgröt blev det till lördagsfrukost. Solen steg upp utan moln som hindrade dess väg för första gången sedan Sverige, dvs drygt en vecka utan sol. Vi gick ut i blåsten för att spana in fastlandet och svartisen:


På vägen hittade vi också ett tjog sidensvansar som sjöng så vacker för oss

Norskjävlar!

Känner mig som Ernst-Hugo Järegård i TV-serien "Riget" som spelar en svensk överläkare som flyttar till damnark för att jobba. När han vill få ut sin ilska över allt danskt som går emot honom går han ut på Rigshospitalets tak och skriker mot himmelen "Danskjävlar!".

Någonting som ingen har informerat oss om, varken från arbetsgivare eller från skattemyndigheterna, är att man måste sända in ett nytt skattekort för 2009 annars drar dom 50% skatt som straff, vilket är omöjligt att få tillbaka när man deklarerar. Den informationen kom till vår kännedom av en slump första arbetsdagen på det nya året, dvs 5 jan. Vi sände ju in papprena fort som tusen men när vi nu fick vårat lönebesked för Januari så självfallet så har vi fått hälften så mycket pengar än vi brukar. Som vi omöjligen kan få tllbaka!

NORSKJÄVLAR!

RaspeballerMMH!
Idag åt vi norsk palt till middag, vilket jag fick av mor i julklapp. Det är en mjölpåse med potatismjöl inblandat så man tillsätter bara vatten, mycket gott och enkelt. Brukar man koka palten i buljong? Det stod så iaf på Raspeballsreceptet och det blev väldigt gott. Raspeballer finns att köpa på Coop i Sverige!

Söndagen har annars varit soft med chill. Tog en springpromenad med 6 plus väder och enorma vindkrafter, galet vackert när himmelen tillfälligt spricker upp och solen kastar sin sparsamma strålning mot fjälltoppen. Sedan kom Helene på besök och vi spelade kort och gjorde goda havrekakor av en hemmagjord pulverblandning som jag fick i julklapp av kajsa.  Helene och hennes sambo Robert är de andra svenskarna som jobbar på dagiset förutom mig och Rebecka. Det finns fyra avdelningar på dagiset som vi är utspridda på och man kan tro att det är nån slags policy på dagiset att det skall finnas en svensk på varje avdelning.
Barnen lär sig väldigt mycket svenska och ibland kan det leda till att man känner sig lite ovälkommen, speciellt när ett av barnen sa sitt första ord på svenska.

Det första steget i att göra Lovund till en Svensk koloni med målet att ta över alla fisk- och oljepengar!

Januariväder

Klockan är halv ett på natten och det är sju plus ute. Var är det för januariväder? För en vecka sedan var det nästan en decimeter snö och nu är asfalten skatevänlig. Nästa svenska gäst får ta med sig brädan!

Créme fraiche och lydias limpa

Kvällens middag blir marinerade qournbitar med rotgrönsaker i ugn, till detta tänkte jag göra en sås som brorsan gjorde i julas. Turkisk yoghurt + lite vanlig yoghurt + rivet limeskal. Men i de här landet finns inte turkisk yoghurt och den vanlig yoghurt är gjord av yoghurtpulver så jag köpte Créme fraiche av Tine mejerier. Men det smakar ju apa! Eller iaf inte Créme Fraiche.
Limen kunde inte riktigt dränka apsmaken så körde ner lite annat så nu smakar det bara konstigt.

Apa!

Försöker samtidigt få till Lydias limpa som mor brukar göra, men jag tror det är något med rågmjölet här i Norge, det smakar inte lydias helt enkelt ..
För övrigt ett jättegott bröd!

Lydias:
 • 6 dl mjölk 37grader
 • 75 g jäst
 • 2 msk margarin
 • 1,5 dl sirap
 • 14 dl rågsikt
 • 3/4 msk salt
 • 2 msk pomerans (eller brödkrydda eller nåt annat gott)
 • 5 dl vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken. Lös upp jästen i degspadet. Blanda ihop alla ingredienser till en fin deg. Låt jäsa i 40 minuter. Baka ut degen i två limpor på en plåt och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Grädda i 175 grader längst ner i ugnen i ca 30-40 minuter

Lördag på ön

Tog sovmorgon till klockan 11, mer än tolv timmars sömn, och kokade risgröt till frukost. Det är en lördagstradition bland några norrmän här på ön som vi har anammat. Internet låg nere tills kl 14 och under tiden försökte vi planera våran dag.
Vädret ute var snöfritt med regn och blåst, 2 plusgrader. Inga idéer annat än att sätta sig med acrylfärgerna Rebecka fick i julklapp och måla lite.
Vi kände oss alltför vilsna för fest men tacka vet jag spotify med all världens musik, en god middag och en film. Har svt och tv4 här men upptäckte att inga filmer går förutom "World trade center" på fyran som Oliver Stone förhoppningsvis skäms för och "Being Julia" på svt som är amerikanskt romantik som jag inte är pepp på. Så det blir nog ett avsnitt av "Brideshead Revisited" som jag fick i jul, fantastiskt bra!

Appropå god middag så förträngde både jag och Rebecka att vi skulle resa tillbaka så vi handlade nästan ingen mat innan vi plötsligt åkte.
Så vi har ingen sojakorv! och härpå ön finns inget vegatariskt så om någon vänlig själ läser detta och är pepp så skicka ett litet paket med Sojapölser på burk så blir ni rikligt* belönade!  (PB 116, 8764 Lovund Norge)

Vad tonåringarna under arton på ön hittar på ikväll vet jag inte riktigt men det vi hört som är det mest populära tidfördrivet är att "Sneaka", alltså att tjyvkika in hos grannar och hitta på hyss. Eller att använda upp de fyverkerier som finns kvar efter nyår .

Lördagskvällarna här är nästan alltid mysiga men ändå blir det ensamt trots att vi är tillsammans. Friheten att gå på bio, teater, konsert, ta en fika eller träffa familj och vänner saknas. Sysslolösheten plågar nog många andra ungdomar och vuxna som kommer hit, vilket nog kan leda till alkoholproblem. Sysslolösheten har varit bra för mig de första fyra månaderna men nu är man ganska less på att vara såhär avstressad. Men det är iaf skönt med helg och det håller nog alla med om.
 
*Rikligt kan mätas i kärlek, konst och andra roliga mått

Rar mat

Hör och häpna!
En svensk neger (Ja norrmännen sa precis så) har lämnat ön och lämnade en påse med mat med tyskt ursprung kvar efter sig. Innehållet var:
 • Ett paket Mungbönor
 • Fibergröt
 • Såser (i pulver form)
 • Engelskt Te
Eftersom ingen ville ha maten har den gått många omvägar för att till sist hamna i Rebeckas (sambons) famn genom sin kollega som tyckte att "Han Linus spiser ju så rar mat", på svenska: "Linus äter ju så konstig mat".
Är maten vi fick verkligen konstig? Hur kan man ha mage att kalla någon "en svensk neger"? Mysterierna är många i detta smala och avlånga land.

Tillbaka efter två veckors svensk jul

Nu har nästan en arbetsvecka gått sen vi kom tillbaka till ön från julsemestern och den har faktist gått riktigt fort. Det var riktigt motigt att åka ifrån nära och kära (hörde just en smäll från en raket precis utanför fönstret, typiskt att folk inte kan använda upp sina miljö- och pengaslösande raketer på själva nyårsafton utan måste fortsätta terrorisera medmänniskorna (och djuren) med fanskapet i mer än två veckor). Vi har varit här i fyra månader och tre dagar och planerar att vara här till, ja vi vet inte men till våren eller sommaren, vi måste bestämma oss snart har tre månaders uppsägningstid. Det känns drygt att den tid vi är här nu är den sämsta med slask och mörker för sommaren här är nog väldigt vacker med solsken dygnet runt (vi befinner ju oss nära polcirkeln) vilket vi kommer att missa...

Vi kom tillbaka till våran källarlägenhet vid 22 tiden söndagkväll den fjärde efter en 12 timmars lång resa med buss. Rätt sliten av resan och med tanken på att stiga upp och jobba dagen efter så då kunde det ju inte passa bättre att vi finner våran kyl avstängd innehållande mögel med världens äckligaste lukt som resultat. Tomatpurén (som f.ö köpes i glasburk och inte i tub i Norge) hade börjat mögla och gått igenom kylskåpet likt en löpeld. He e ba å begyn å vask.
Lägenheten var dessutom väldigt kall eftersom vi sänkte värmen på elementen innan vi for. Vi höjde alla till max men tre dagar senare var det inte bättre, trots att vi dessutom använt ugnen som element (bör tilläggas att temperaturen ute är kring noll och -4). Idag torsdag känns det äntligen lite bättre, när vi efter lite slit fått eld på några fuktiga vedklabbarna vi hittade i Erling (vår hyresvärds) förråd.
Det tog alltså nästan en arbetsvecka innan vi kom ritkigt på banan igen.

Lovundlinus, en blogg om arbetsutvandringen

När jag och min flickvänn gick ut gymnasiet våren 08 försökte vi som många andra: hitta ett jobb. Efter sommaren bestämde vi att den som vann i nästa kortspel får bestämma vad vi gör av hösten.  Jag vann och bestämde att vi skulle bojkotta den svenska arbetsmarknaden pga den grova ungdomsarbetslösheten och istället sticka till grannlandet Norge. Två veckor senare satt vi på en färja till en liten ö i atlanten med 350 invånare, två mil söder om polcirkeln och tre mil från fastlandet, som har namnet Lovund. Där jobbar vi båda på heltid på barnehagen (dagis).

Denna blogg handlar om exilen, ensamheten tillsammans, förskolejobbet, vardagen och om intrigerna på ön.

RSS 2.0